Лечение на тендинит с 8 начина
Лечение на тендинит с 8 начина, полезна информация от експертите по възстановяване на кинезитерапия.org

Лечение на тендинит

Тендинитът може да се появи навсякъде в тялото. Въпреки това, най-честите зони за тендинит се наричат ​​вододелни зони на тялото ви. Терминът „област на водосбора“ се отнася до региони на тялото, които получават двойно кръвоснабдяване от най-отдалечените клонове на две големи артерии. Поради това тези зони на сухожилията са местата, където кръвоснабдяването е най-слабо. Като по този начин се увеличава шансът за нараняване. За щастие има доста начини за лечение на това състояние, но внимавайте, най-често срещаният е и най-лошият. Знаете ли, че за намаляване на възпалението много лекари дават стероидни инжекции, които всъщност могат да отслабят сухожилията? За щастие има други, по-полезни методи и можете да получите добър преглед на тези методи по-долу.

Теносиновит

Тендинитът на китката, наричан още теносиновит, е често срещано състояние. То се арактеризира с дразнене и възпаление на сухожилията около ставата на китката. Много сухожилия обграждат ставата на китката. Тендинитът на китката обикновено засяга едно от сухожилията, но може да включва и две или повече. Често тендинитът на китката се появява в точки, където сухожилията се пресичат едно друго или преминават над костна изпъкналост. Сухожилията на китката се плъзгат през гладки обвивки, докато преминават покрай ставата на китката. Тези сухожилни обвивки, наречени теносиновиум, позволяват на сухожилията да се плъзгат гладко по начин с ниско триене. Когато тендинитът на китката се превърне в проблем, обвивката на сухожилията или теносиновиумът се удебелява и свива плъзгащото се движение на сухожилията. Възпалението също така прави движенията на сухожилието болезнени и затруднени. Тендинитът е възпаление на сухожилието и е резултат от микроразкъсвания, които се случват, когато сухожилието и околните мускули са остро претоварени със сила, която е твърде тежка и/или твърде внезапна.

Признаци и симптоми на тендинит

Тендинитът причинява следните признаци и симптоми в близост до става:
 • Болка;
 • Нежност;
 • Лек оток в някои случаи;
 • Причини
Сухожилията обикновено са заобиколени от обвивка от тъкан, подобна на лигавицата на ставите (синовиум). Те са подложени на износване от стареене, директни наранявания и възпалителни заболявания. Най-честата причина за тендинит е нараняване или прекомерна употреба по време на работа или игра. Болката обикновено е резултат от малко разкъсване или възпаление на сухожилието, което свързва мускулите ви с костта. Тендинитът може да бъде свързан и с възпалителни заболявания, които се появяват в цялото ви тяло, като ревматоиден артрит. Тъй като тендинитът се причинява най-вече от повтарящ се стрес - обикновено от спортна травма или работен стрес - почивката е много важна. Въпреки това, след няколко дни почивка е важно отново да се въведе мобилност.

Следните 8 възможности за лечение са се оказали успешни:

 1. Акупунктура

Акупунктурата е насочена към увеличаване на кръвоснабдяването и кръвообращението на засегнатото сухожилие, което от своя страна насърчава освобождаването на ендорфини и серотонин (естествените болкоуспокояващи на тялото). Често това може да бъде адекватно облекчение на болката без нужда от предписани болкоуспокояващи. Тези причини могат да доведат до това, което се нарича „локално Ци и задръстване на кръвта в каналите“ според традиционната китайска медицина или TCM. TCM включва използването на акупунктура и китайски билки. Иглите за акупунктура се поставят в или много близо до източника на болката. Това се справя с локалните симптоми, като подобрява циркулацията на Ци и кръвта в засегнатата област. (Чи се нарича „Прана“ в йогийската терминология)
Китайски билки
Китайските билки могат да намалят възпалението в меките тъкани и да укрепят сухожилията. При TCM една от функциите на черния дроб е да контролира и овлажнява сухожилията и връзките. Следователно здравословната функция на черния дроб се изразява в лекота на движение. Акупунктурата и билките за тендинит обикновено включват лечение и на черния дроб. И акупунктурата, и китайските билки са изключително ефективни при лечение на тендинит. Акупунктурата, по-специално, е лечение на избор, което дава отлични резултати както при остри, така и при хронични случаи. Острите случаи често могат да бъдат разрешени с няколко лечения.
Упражнения
Както често се случва при много състояния, двете най-важни области в живота, на които трябва да обърнете внимание, за да предотвратите това, са упражненията и диетата. Редовните „настройки“ на акупунктурата могат също така да помогнат за предотвратяване на развитието на тендинит на първо място, както и за предотвратяване на повторна поява на тендинит, след като бъде облекчен.
 1. Физикална терапия

Физическата терапия може да помогне за увеличаване на обхвата на движение и за намаляване на болката и възпалението, засягащи сухожилието. Внимателно наблюдаваните физиотерапевтични упражнения също могат да укрепят прикрепващия мускул, за да осигурят по-добра защита срещу по-голямо увреждане на сухожилията. След като болката и възпалението, свързани с тендинит, отшумят, укрепващите упражнения могат да помогнат на пациентите да предотвратят бъдещи наранявания и страдания. Пациентите също се научават как да упражняват безопасно и ефективно.
 1. Електротерапия

Електротерапията е дълго използвано и високоефективно лечение, когато става въпрос за намаляване на възпалението и отока, намаляване на болката, насърчаване на възстановяването на тъканите и увеличаване на кръвообращението, и в крайна сметка обхват на движение в ставата. Интерферентната терапия (IFT) използва нискочестотна електрическа стимулация на нервите за създаване на физиологична реакция. Нискочестотното електро лечение обикновено се свързва с болка, но IFT има за цел да избегне неприятните странични ефекти и болката. Електрическата честота се увеличава ритмично и намалява по амплитуда и реагира с мускулите и тъканите, за да доведе до повишена подвижност и облекчаване на болката. Той е най-ефективен, когато се използва заедно с ултразвук и се използва за облекчаване на болки, болки и скованост на ставите, за намаляване на отока, увеличаване на притока на кръв и ускоряване на времето за възстановяване.
Импулсната късовълнова терапия
Други форми на електротерапия включват импулсна късовълнова терапия и лазерна терапия. Импулсната късовълнова терапия е нетермичен метод за лечение (което означава, че не предизвиква повишена температура за разлика от други лечения). Лазерната терапия може да се използва за възстановяване на увредени тъкани и може да бъде много точна, но също така е много интензивна (което означава, че не е твърде приятна) форма на лечение.
 1. Ултразвук

Ултразвуковата технология често се използва от физиотерапевти, за да се увеличи ставната циркулация. Ултразвуковата машина изпраща звукови вълни и произвежда топлина към засегнатата става, за да намали болката, да разхлаби стегнатите мускули и да ускори заздравяването. Ултразвукът е форма на механична или звукова енергия, но с много високи честоти извън слуховите способности на хората. Ултразвуковата вълна се прилага върху наранената част на тялото, която абсорбира звуковата енергия, като по този начин облекчава болката, намалява сковаността в ставите и увеличава притока на кръв. Предполага се, че ултразвукът може да увеличи скоростта на заздравяване и да подобри качеството на ремонта. Най-успешен е върху по-абсорбиращи тъкани. Той е популярен поради относителната си безопасност.
 1. Лед и жега

Редуването на ледени и топлинни пакети към наранена става ще доведе до възпаление (с лед). Това ще увеличи циркулацията и ще разхлаби стягането (с топлина). Ледът причинява вазоконстрикция (свиване на кръвоносните съдове) и се смята, че се отнася до анормалната неова скуларизация на тъканта на сухожилията. Ненормално или прекомерно образуване на кръвоносни съдове в тъканта на сухожилията. Използвайте лед за 15-20 минути няколко пъти на ден. Оставяйки поне 45 минути между сесиите за глазура. И след извършване на дейности, които използват сухожилието.
 1. Криотерапия

Криотерапията (или замразяване на увредена тъкан с помощта на азот или въглероден диоксид) е метод, използван за елиминиране на увредена тъкан от действителната става и около сухожилието. За да се намали болката и да се възстанови пълен обхват на движение. Криотерапията е сравнително нова форма на лечение, при която тялото се излага за кратко на много ниски температури, за да се насърчи заздравяването и други терапевтични резултати. Доказано е, че криотерапията намалява възпалението на тъканите, мускулите и ставите на тялото. Освен това може да помогне за подобряване на кръвообращението и заздравяването на тялото, както и да забави клетъчния метаболизъм и репродукцията. Криотерапията може да помогне за намаляване на болката и мускулните спазми в тялото, както и за намаляване на отока при наранявания.
Наранявания
Доказано е също, че криотерапията насърчава по-бързото заздравяване при наранявания на стави, мускули и сухожилия. Криотерапията действа чрез понижаване на температурата на кожата на тялото много бързо и за кратък период от време. Обикновено само за няколко минути и не повече от 4 минути. Това се постига чрез напръскване на тялото с фина мъгла от безопасен, нетоксичен азот. (Азотът всъщност съставлява 80% от нашата естествена атмосфера.) Получателят влиза в криотерапевтична камера с размерите на кабина за пръскане на тен и получава лечението, докато е изправен.
Температура
Това драматично, но кратко понижаване на телесната температура предизвиква отделяне на внезапен прилив на адреналин. Това дава незабавен тласък на имунната система на тялото. Това подобрение на имунната система може да продължи дни или дори седмици след лечението. Има и по-кратки срокове на освобождаване на ендорфини, естествено болкоуспокояващо средство на тялото. Тази променена физиология в тялото може да доведе до ускорено заздравяване и да насърчи подобреното благосъстояние на всички органи, клетки и системи на тялото.
 1. Масаж

Масажът стимулира кръвообращението и клетъчната активност, особено когато се прави на подходяща дълбочина. Масажът с дълбоко триене е прилаган за 10 минути върху сухожилието. Служи за стимулиране на фибробластната активност и генериране на нов колаген. Също така може да бъде ефективно прилагането на триене върху сухожилието в множество кратки изблици от 20–30 секунди, разпръснати с други техники. Тази стратегия позволява мобилизиране на тъканта, като същевременно свежда до минимум дискомфорта за пациента. Миофасциалните техники и терапията с тригерни точки могат да намалят фасциалните ограничения. Тъканта на белези и тригерните точки в мускула, свързан със сухожилието, облекчавайки напрежението върху сухожилието. Миофасциалните техники, техниките за удължаване на дълбоките тъкани, разтягането и техниките за активно освобождаване могат да нулират мускулната памет в по-удължено положение. Намалявайки напрежението, поставено върху сухожилието по време на активност. Разнообразие от масажните техники могат да намалят свръх активните съобщения за болка от задействане на симпатиковата нервна система. Да увеличат кръвообращението и да подобрят цялостното здраве на тъканите
 1. Йога

Студентите по йога с различна степен на тендинит в раменете, лактите или китките намират това състояние за доста болезнено. Има потенциала наистина да ограничи това, което можете да правите с ръцете/ръцете си. Но все пак можете да правите йога с тендинит и всъщност може да помогне за облекчаване на симптомите и предотвратяване на появата им. Снимки за лечение на тендинит, може да видите ТУК Интересно и полезно видео -Tendinitis y dolor de hombro - Tratamiento con ejercicios, automasajes y estiramientos Още полезна и интересна информация може да намерите в нашата категория ПОЛЕЗНО

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *