Линк билдинга – процес на придобиване
Изграждането на връзки (линк билдинга) е основно действие, когато става въпрос за света на SEO. Той повишава органичния трафик, класирането в търсачките и доверието, особено в конкурентни ниши. Линк билдинга е процес на придобиване на хипервръзка от външен уебсайт, който препраща към вашия собствен уебсайт. Мислете за това като за друг уебсайт или бизнес, които се обръщат към вас като източник за качествена информация. Когато се комбинират с други богати стратегии за SEO, като on-page SEO, и страхотно съдържание, тактиките за изграждане на връзки могат да бъдат изключително ефективни за стимулиране на вашия бизнес. Всъщност 41% от SEO експертите смятат, че изграждането на връзки е най-трудната част от оптимизацията за търсене. Ето защо е жизненоважно да разберете изграждането на връзки и какво може да направи за вашата компания.

Защо Link Building е важен?

Има множество проучвания, подкрепени от данни, които показват как препратките имат силна връзка с класирането. Препратките са един от основните фактори за класиране в търсачките, така че придобиването им е жизненоважно за успеха на SEO! Отново backlinks са доминиращ фактор за класиране и са от 1990 г. насам. Всъщност един от основателите на Google Лари Пейдж създаде PageRank, който Google използва за измерване на качеството на страница въз основа на броя обратни връзки. След това този показател беше използван като голяма част от цялостната система за класиране, която днес се използва в алгоритъма на Google. Правейки това, Google успя да покаже много по-полезни резултати от търсенето от други конкуренти като Yahoo. Като каза това, може да бъде супер лесно да объркате термините препратки и препращащи домейни, но не се притеснявайте – ще обясня. Референтният домейн е уникален домейн, който има поне една връзка към вашия сайт. Например, проучване от Ahrefs предполага, че броят на препращащите домейни към страница е най-високият корелиращ фактор! Броят на уникалните препращащи домейни е важен показател, тъй като е обичайно един домейн да се свързва към един и същ уебсайт повече от веднъж. Ако търсачките трябваше да използват стриктно броя на обратните връзки, сайтове с хиляда връзки само от един препращащ домейн биха доминирали в мрежата.

Изграждане на връзки срещу печелене на връзки (Линк билдинга)

Изграждането на връзки (Link Building) е цялата работа, която отива в инвестирането в обратни връзки, независимо дали работите в мрежа или ги купувате. Печеленето на връзки е наградата, която получавате, след като положите цялата тази упорита работа. Направихте всичко правилно и така спечелихте връзката. Концепцията за печелене на връзки е, че ако вашето съдържание е достатъчно добро, уеб администраторите ще се свързват към него естествено, без никакъв маркетинг от ваша страна. Проблемът с тази идея е, че SEO експертите, които проповядват, обикновено са ангажирани с уебсайтове с големи имена с големи бюджети. Малкият хранителен блогър не би могъл да спечели тези видове връзки естествено. Те се смятат за малки риби в голямо езеро. Това е мястото, където изграждането на връзки идва. Само за да бъде ясно, вие абсолютно се нуждаете от добро съдържание за вашия уебсайт. Би било най-добре да създадете пълни с информация блогове, инфографики и публикации, доколкото е възможно. Всъщност дългото съдържание е най-добро поради факта, че блоговете с 3000 или повече думи получават повече препратки, отколкото сайтовете, които произвеждат по-кратко съдържание. С това казано, изграждането на връзки е толкова важна част от SEO. Защото ако не сте огромна компания с много връзки с висок авторитет, съдържанието ви няма да бъде достатъчно авторитетно. За да спечелите обратните връзки, от които се нуждаете, за да успеете.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *